• Cover De Powershift
 • De Powershift

DE POWERSHIFT

Blockchain en machtsverschuiving in de digitale en financiële economie

Wat je kunt verwachten:

Bitcoin & blockchain haarfijn uitgelegd

Geplaatst in bredere context: waar komt het vandaan en waar gaan we naartoe?

Eerste Nederlandse blockchain boek voor (hoger) onderwijs

Met meer dan 40 casussen en een tijdlijn van ruim 10 jaar decentrale technologie

Bestel nu

De Powershift

Blockchain en de machtsverschuiving in de digitale & financiële economie

Blockchain: een niet te muteren, decentraal, transparant en digitaal grootboek om alles waar we waarde aan hechten in vast te leggen. Het vertrouwen in enkele mensen, bedrijven en instituten maakt plaats voor het vertrouwen in elkaar en in (openbare) software. Maar wat is blockchain nu écht? Waarin verschilt het van bestaande technologieënen waarvoor kan het succesvol worden ingezet? En nog interessanter; waarom heeft deze technologie bestaansrecht en waarom zijn de verwachtingen zo hooggespannen? Technologie staat immers nooit op zichzelf: zonder probleem is er geen oplossing.

In De Powershift gaan de auteurs in op blockchain en digitale valuta vanuit een digitaal en financieel perspectief. De unieke eigenschappen die blockchain aan het digitale landschap toevoegt, geven deze technologie de potentie een machtsverschuiving te veroorzaken. Een machtsverschuiving van een aantal grote gecentraliseerde spelers, terug naar de gebruikers. De Powershift is een must-read voor iedereen die helder wil krijgen wat blockchain is, hoe het werkt, en zelf zijn mening wil vormen over de (on)mogelijkheden van deze technologie en haar maatschappelijke impact.

Over de auteurs

Maarten de Borst heeft een achtergrond in finance- & dataoptimalisatie en is werkzaam geweest in verschillende (datagedreven) sectoren in Nederland en Duitsland. Maarten heeft zijn BSc. Economics aan de Utrecht School of Economics gehaald en zijn MSc. Financial Economics aan de Erasmus School of Economics.

Piet-Hein Verberne heeft een achtergrond in digitale transformatie en strategie consulting en heeft opdrachten mogen verrichten voor grote innovatieve concepten voor tal van (beursgenoteerde) bedrijven. Piet-Hein heeft zijn Bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en daar tevens zijn MSc behaald in Change Management behaald.

Volg ons op

Begin van het voorwoord


Naar mijn mening een belangrijk boek en misschien wel het belangrijkste boek dat u dit jaar zult lezen. Dit, niet alleen omdat de auteurs een interessante technologische ontwikkeling – blockchain – op een zeer toegankelijke manier bespreken, maar met name omdat ze die in de maatschappelijke en economische context plaatsen waarin de technologie haar waarde zal bewijzen.

Michiel Boreel

Global CTO, Sogeti

De PowershiftDe Powershift 10x Nu te bestellen

 • Eerste Nederlandse onderwijsboek over blockchain
 • Gebruikt voor Nederlands geaccrediteerd onderwijs
 • Bitcoin en blockchain haarfijn uitgelegd
 • Geplaatst in een bredere context: de plaats die het inneemt in de digitale en financiële economie
 • Gecrowdsourced door interviews met experts in het veld
 • Tal van figuren, grafieken en tabellen ter illustratie
 • Overzicht van casussen in verschillende sectoren
 • Kaders ter verduidelijking van de stof
 • Tijdlijn van ruim tien jaar decentrale technologie
 • Uitdagingen in kaart gebracht op basis van het STEEPLE organisatiemodel
 • Bestel nu

Veelgestelde vragen


Voor wie is dit boek?
Dit boek is geschreven voor hoger onderwijs en is daarmee geschikt voor iedereen die meer wil weten over biticoin en blockchain. Je wordt mee genomen in het ontstaan van deze technologieën, de werking van de onderliggende techniek en de context waarbinnen deze zich ontwikkelt.
Is dit boek ook geschikt zonder technische voorkennis?
De tijd dat alleen de techneuten en wetenschappers over blockchain praatten is voorbij. Ook zonder technische voorkennis kun je de gevolgen van nieuwe technologieën inschatten. De Powershift is voor iedereen die niet alleen meer over techniek wil leren, maar ook wat waar het vandaan komt en wat het de maatschappij kan brengen.
Waarin onderscheidt De Powershift zich van andere blockchain boeken?
De Powershift is het eerste Nederlandse boek over blockchain dat is geschreven voor (hoger) onderwijs. Dit boek heeft een duidelijke kop-midden-staart met tal van informatiekaders, figuren, tabellen en grafieken voor extra informatie. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreid hoofdstuk over de uitdagingen voor de technologie.